renovate

Our House | Before + After

Three years ago, almost to the day, we made a bid for a century-old house on a corner in the Museum District.  Standing in the front yard, waiting for our turn to go inside the property facing foreclosure, I knew it was meant to be our home.  It took four months to close on what was called a “short sale.”  We took another six months to finalize architectural plans, sell our former home, and gather the finances to begin renovation and restoration.  John and his team spent about a year getting the inside to the point that we could leave the apartment we rented and officially live in the house we had affectionately named “Honor’s Corner.”  We spent an additional year completing the exterior of the home and other projects outside.

This summer has brought a real slow down around here.  We finally just live here.  The construction mess is gone and for the most part the house has settled into the block.  We still get an occasional knock on the siding as passersby, heading to Carytown, try to determine our siding material but for the most part we are just another house on the block.

We have tried to gather photos that best represent the transformation of our home.  Because we opened up the interior, it is impossible to get “Before & After” photos that line up perfectly but you can get the general idea.  Many thanks to Mallory for helping me get this culminating post together and thanks to you for following our journey.  It’s really been meaningful to share this transition with family and friends.

BeforeDSC_0643

After

final shot


Before

DSC_0506

Afterre_MG_6004

The wall between the front and center rooms was removed so the living room now opens directly into the kitchen.

re_MG_5992

Before
We removed the fireplace and added French doors opening to the side porch.
DSC_0438
Afterre_MG_5980


Before

DSC_0440

AfterDSC_0206


Before
We relocated the stairwell to the center of the house to make room for a foyer, shoe bench, powder room, and coat closet.stairs2

Afterstairs

re_MG_6190

before2

before13

before11

Before
The kitchen and a full bath were at the rear of the house.DSC_0481

After
We added a row of windows in the kitchen, reconfigured the bath, and made a 1st floor master suite.DSC_0145

before14

Before
DSC_0587

Afterre_MG_6100

Before
The former mud room retained its purpose but we added a laundry area with cabinetry. The hole leads to the cat box!DSC_0535

Afterbefore4

Before
This is the center room at the top of the stairs.DSC_0722

Afterre_MG_6109

The attic was opened up in the center of the house to highlight the interesting roof angles and flood the space with natural light.
A loft was added to provide space for additional family members and visitors to sleep.  It houses a full size bed!

re_MG_6149

better flex room

BeforeDSC_0714

AfterDSC_0059

my room

BeforeDSC_0718

Afterbefore10

Beforelaundry

Afterre_MG_6143

Beforeep before

Afterep after2

Beforebefore6

Afterbefore5

DSC_0022

DSC_0034

re_MG_6062

before12

IMG_1838 (1)

re_MG_6218

Photographs used throughout this blog post are courtesy of Mallory, Alferio Productions, and Adam Goldsmith Architectural Photography
Advertisements

The tub has left the building.

I missed it!  The moving company arrived three hours early and I wasn’t there to get a picture of them carrying out the 6 foot long claw foot tub.  It is now resting in a restoration studio awaiting an overhaul.  Upon receiving the tub, the rehab specialist phoned me to exclaim that we had a rare tub.  It’s length and oversized feet make it an uncommon find.  We are excited that she thinks it is wonderful and will do her best to bring it back to it’s original grandeur.

IMG_0491

DSC_0030

Over the past few weeks we have learned that the previous owner played host to regular, large-scale parties.  In order to accommodate the hundreds of guests, he would remove Big Blue, the fence.  Today I discovered the brackets in the ground that allowed the fence to be moved easily.

DSC_0051

DSC_0053

Tomorrow morning the dumpster will be emptied and the crew will install an enclosed chute to the empty dumpster to prevent lead from escaping into the neighborhood air.

DSC_0034

This is the second story window through which the debris is tossed to the dumpster.  Notice that the sashes and glass have been removed and taken to Caravati’s Architectural Salvage.

DSC_0032

The lead abatement process begins on Wednesday.  The crew was securing their suits and masks today.  I have been told that I cannot enter the building to take pics and they cannot come out of the house in their hazmat gear.  They have to leave the gear inside the house to avoid carrying contaminants into the yard.  I may have to give one of the crew my camera to take pics for me!

DSC_0046

DSC_0008

DSC_0011

Patrick purchased a time lapse camera and has set it to take photos around the clock.  It gets moved around everyday. Hopefully it will get some great pics of the crew tomorrow!

DSC_0040

Here are a few more random photos.
DSC_0044

DSC_0018

DSC_0029

DSC_0022

DSC_0037

DSC_0019

DSC_0052

DSC_0001

To be continued…